De fleste elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) inneholder helse- og miljøfarlige stoffer i varierende mengder. Derfor er det viktig at EE-avfall samles inn og behandles på forsvarlig måte. Foto: iStock.

Nye krav til elektronisk avfall på plass

De nye reglene som trådte i kraft 1. januar, vil føre til økt gjenvinning av elektronikkavfall og likere rammevilkår for returselskapene.

RETURORDNINGEN FOR EE-AVFALL

De fleste EE-produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer i varierende mengder. Norske miljømyndigheter har etablert et retursystem for å sikre at det tas forsvarlig hånd om de kasserte produktene.

Importører og produsenter i Norge er pliktige til å være medlem av et returselskap for EE-avfall godkjent av Miljødirektoratet. Alle forhandlere av EE-produkter er pliktig til å ta imot kasserte produkter. Kasserte EE-produkter kan også leveres inn til kommunalt mottak.

Les mer om elektronisk avfall på Miljøstatus

1. januar trådte det nye regelverket for EE-avfall i kraft etter forslag fra Miljødirektoratet.

Se hele det nye EE-regelverket på lovdata
Les også: Bedre og mer stabil innsamling av elektronisk avfall

Regelverket betyr en mer rettferdig fordeling av kostnadene og mindre økonomisk risiko for returselskapene.

Eksempelvis kan selskaper som samler inn mer enn de har plikt til i en periode, få det godskrevet i neste periode.

– I tillegg må returselskapene oppnå innsamlingsmål som er satt for ulike regioner, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Enklere

– For folk flest betyr det nye regelverket at det blir enklere å kvitte seg med elektronisk avfall, forteller Hambro.

Alle typer småelektronikk skal kunne leveres inn til store forhandlere av EE-produkter, ikke bare til forhandleren man har kjøpt produktet hos.

I tillegg kan folk sende småelektronikk gratis i retur til nettforhandlere. Kjøper du en klokkeradio på nett og får den i posten, plikter butikken å sende med en ferdigfrankert konvolutt eller lignende, hvor du kan legge den gamle klokkeradioen som du bytter ut eller den nye når den går i stykker.

Sikrere

Det nye regelverket innebærer også at forhandlerne må låse inne elektronikk som kan inneholde sensitiv informasjon, for eksempel mobiltelefoner og PC-er.

– Når folk kan føle seg tryggere på at viktig informasjon ikke kommer på avveie, øker vi sjansen for at dette utstyret blir levert inn til riktig behandling, sier Hambro.

KONTAKT

seniorrådgiver Heidis Holstad Frantzen 
seksjon for avfall og gjenvinning
telefon: 480 54 114

seksjonsleder Pål Spillum
seksjon for avfall og gjenvinning
telefon: 908 38 384

Tema